05 April 2009

Vorbe, vorbe--dar cu tâlc! (RO)

Așa cum am anunțat, sâmbătă a avut loc, la Colegiul Național Bilingv George Coșbuc din București, un concurs de oratorie în limba engleză organizat de Centrul pentru Acțiune și Responsabilitate în Educație--CARE și cofinanțat de mine, din indemnizația de ședință de la Consiliul Național de Integritate. Tema concursului i-a provocat pe 30 de liceeni din toată țara să ne împărtășească gândurile lor despre bani--chiar așa e?, chiar totul se-nvârte-n jurul banilor?!?

Întrucât s-au organizat 3 runde simultane de calificare în finală, m-am plimbat dintr-o sală-ntr-alta și-am urmărit 10 discursuri în prima parte a zilei: despre mariaj și prietenie, mijloace și obiective, cumpărături și imortalitate, sclavie și spiritualitate, nevoi și utopie, utilitate și datorie, adevăr și minciună... M-au impresionat câteva discursuri despre integritate, etică profesională, moralitate, despre corupție în educație, sănătate și justiție :) Discursurile care au promovat în finala de după-amiază, chiar și cele care au fost premiate, au prezentat argumentații și soluții curajoase, inspirate, încrezătoare :)

Un prieten care i-a urmărit, și el, pe-acești tineri fantastici, s-a inspirat și el din ideile lor sfredelitoare, iar un reporter a considerat că evenimentul merită să fie adus în atenția publicului. Îmi pare rău de-un singur lucru--la final, am făcut o gafă impardonabilă :( Luat de val, poate prea entuziasmat, cumva emoționat în fața ideilor pe care le-am absorbit de la acești tineri, ca un burete, le-am dat finaliștilor necâștigători tricourile și CD-urile pregătite pentru premianți :( Din fericire, o colegă de la Agenția de Monitorizare a Presei--Active Watch ne-a salvat cu alte tricouri și broșuri pentru premianți... Mulțumesc :)

A fost o sâmbătă minunată, în care m-am bucurat de soare, de provocare intelectuală și de posibilitatea de-a le oferi unor tineri entuziaști o platformă de afirmare, de testare a propriilor abilități și aspirații... Dacă se va putea, o voi mai face, cu cea mai mare plăcere :) Le mulțumesc entuziaștilor de la CARE, membrilor juriului, care și-au voluntarizat timpul și priceperea, liceenilor care s-au străduit și părinților care i-au lăsat în grija noastră!

0 comments:

Post a Comment