Graba strică treaba (RO, explicativ)

. 1 min read
Ieri, cetățenii acestei republici au scăpat de-[o belea](http://www.hotnews.ro/stiri-politic-20597266-ciolos-propunerea-privind-comasarea-alegerilor-scoasa-din-programul-guvernare.htm) din programul de guvernare propus inițial de echipa dlui Cioloș. Poate că societatea civilă organizată în [Campania Politică fără Bariere](https://www.facebook.com/PoliticafaraBariere/posts/569459719872883)a repurtat doar o victorie de etapă sau poate că tehnocrații și-au dat seama de eroare și au corectat-o. Poate că [dl Dragnea fierbe](http://www.mediafax.ro/politic/dragnea-vrea-comasarea-alegerilor-cu-mandate-de-cinci-ani-pentru-primari-si-parlamentari-14702425), poate că [dna Gorghiu](http://www.mediafax.ro/politic/gorghiu-despre-comasarea-alegerilor-propusa-in-programul-de-guvernare-a-cabinetului-ciolos-un-obiectiv-pe-care-si-l-poate-fixa-un-parlament-nou-legitim-14888041) și dl Blaga nu au nimic de zis pe acest subiect, dar e important să știm, pentru viitor, de ce nu e bine să fie comasate alegerile și de ce nu prea are nicio noimă să fie uniformizate mandatele, nici la 5, nici la 4 ani.
[![](http://3.bp.blogspot.com/-L6zVE0qu37Q/VkrdGVbsDqI/AAAAAAAADnU/ew1eS2edFCg/s400/festinalente2.jpg)](http://3.bp.blogspot.com/-L6zVE0qu37Q/VkrdGVbsDqI/AAAAAAAADnU/ew1eS2edFCg/s1600/festinalente2.jpg)
sursa: [Festina Lente, Sampiero’s blog](http://festina_lente_ussaro.blog.tiscali.it/?page_id=700&doing_wp_cron)
Încep cu uniformizarea, pentru că problema comasării a fost tranșată de Curtea Constituțională.  Să presupunem că, înainte de modificarea din 2003 a Constituției, dl Iliescu sau dl Constantinescu s-ar fi îmbolnăvit și nu și-ar mai fi putut îndeplini atribuțiile. Rezultatul ar fi fost alegeri prezidențiale [separate](http://www.cdep.ro/pls/dic/site.page?den=act2_1&par1=3#t3c2s0sba97), ceea ce ar fi condus la decalarea mandatelor dintre Președinte și Parlament. Să presupunem că, după plecarea dlui Ciorbea sau a dlui Vasile din fotoliul de Premier… [continuarea pe [republica.ro](http://republica.ro/graba-strica-treaba)]